30 januari 2014

Schorseneren


Ik zie mijn moeder nog in de weer met een afwasteil, dunschiller en water. Veel water. Oh en een citroen. Dus toen ik van de week schorseneren kocht op de markt dacht ik: kom, ik schil ze snel, dan hoeft dat allemaal niet. Als ik nu hippe koks als Ottolenghi lees over schorseneren dan doen ze altijd nogal luchtig over het feit dat deze wortelstokken bij beschadiging van hun bovenste schil een plakkerig sap uitscheiden. Binnen een paar minuten echter was er al sprake van voortschrijdend inzicht...

27 januari 2014

Chai masala


De winter is dit jaar niet zo streng geweest, maar toch hadden we zaterdagmiddag een fijn opwarmertje aan deze chai. De combinatie van specerijen, gember en zwarte thee geeft net even een tikkie waardoor je wakker door de middag komt.

25 januari 2014

Makreelremoulade


 Dit recept was een frisse verrassing. Ik had een hele gestoomde makreel in huis, die heb ik wel vaker, en meestal eindigen ze in vissmeersels. Maar makreel is erg vet van zichzelf en daarom zocht ik verder. Of eigenlijk, ik liep tegen dit recept aan zonder te zoeken. Ik lees regelmatig de Guardian op internet. Het zijn niet de minsten die daar hun recepten publiceren. En jawel hoor, net deze week had Nigel Slater recepten voor gerookte vis.

22 januari 2014

Citroen-tulbandjes


Al jaren had ik een bepaalde smaakherinnering aan een tulband, maar ik kon hem maar niet te pakken krijgen. Wat maakte die smaak nou zo speciaal? Dit mooie, simpele recept gaf mij het begin van de oplossing. Ze zien er wel uit als cakejes, en de ingrediëntenlijst komt ook in de buurt, maar de verhoudingen wijken af van het recept van een klassieke pondscake. Er zit minder suiker en boter in en meer bloem. Dat geeft een wat drogere, rustigere smaak. Een beetje brokkelig ook, niet zo verzadigd. Ik vond ze zalig. De poedersuiker geeft precies genoeg tegenwicht waardoor de smaak uiteindelijk zoet genoeg is.

21 januari 2014

Spinazie-prei-bechamel


Deze combinatie komt uit het kookboek "Three good things" van Hugh Fearnley-Whittingstall, dat sinds kort ook vertaald in de winkel ligt. In de Guardian op internet kun je wat recepten nalezen. Eerder al noemde ik het boek, bij een bietensalade. Het blijft een schatkist vol goede en snelle ideeën. Het mooie aan de recepten is dat ze erg simpel zijn én dat het toch nog anders smaakt dan je zelf had gedacht. Dan ik zelf had gedacht moet ik misschien zeggen.

16 januari 2014

No-knead ontbijtbroodjes en een speciaal verjaardagsontbijt



Je moet de feesten vieren zoals ze vallen. Dat zei mijn moeder altijd. En ik zal er geen doekjes omheen winden: ze had gelijk. Feesten kunnen ongelukkig vallen, maar ze komen nooit meer terug. Dus als je je pols gebroken hebt (zie foto), en je enige verjaardagswens was een pijl en boog...

13 januari 2014

Bietencarpaccio


Hoeveel bietensalades kan een mens bloggen? Ik geloof dat dit de vierde wordt. Aanleiding was een bezoekje aan Nieuw Slagmaat, een boerderij met Landwinkel in onze buurt. Wij wonen aan de rand van de stad en met tien minuten fietsen staan we op een boerenerf met een stal vol Echte Koeien. Verder hebben ze fruitteelt, een paardenstalling en ze verkopen producten uit de regio. Wij eten dus aardappelen en uien uit Werkhoven en rundvlees uit het Kromme Rijndal.

12 januari 2014

Zuckerlebkuchen



Lebkuchen. Dat is een ding als je in het stroomgebied van Rijn en Donau woont (de eerste vierhonderd kilometer ongeveer), of daar roots hebt. Zo lekker als ze zijn, zo lastig zijn ze te bakken. De meeste kerstkoekjes kan ik volgend jaar pas bloggen, omdat er dit jaar wel tijd was voor fotograferen maar niet om alles ook tijdens de Adventstijd te bloggen. Voor deze Lebkuchen maak ik echter een uitzondering omdat een bekende met voornoemde roots vroeg hoe je die toch zacht krijgt. En ook in januari smaken ze nog uitstekend.

10 januari 2014

Erwtensoep (vegetarisch)


De nederige spliterwt komt iedere winter weer uit de kast om ons blij te maken met erwtensoep. Dit is een simpel recept zonder vlees. Je kunt er een rookworst, knakworstjes of vegetarische knakworstjes in meewarmen aan het eind. Mij viel het mee hoe lekker en 'compleet' de soep ook smaakt zonder vlees of worst. Die herinnering aan vroeger, aan winterse maaltijden met gekissebis over het Ware Recept (wel/geen wortel, wel/geen krabbetjes), komt ook met deze soep weer boven. Kennelijk zat 'm die 'geheugensmaak' niet in het vlees.

7 januari 2014

Mueslirepen


Mueslirepen. Op internet word je ermee doodgegooid momenteel. Ik was al sinds de zomer aan het experimenteren.  Je kunt ze namelijk zo handig meenemen, ook naar school. En een linksdraaiende volkorenmoeder grijpt natuurlijk iedere kans aan om voedingswaarde te verpakken in iets acceptabels. Iets wat basis- en middelbare schoolkinderen niet op de ontbijttafel vergeten, maar wat juist verdwijnt als je het niet snel in een blik stopt.

4 januari 2014

Pompoenravioli


Door de zoete smaken valt dit gerecht ook goed in de smaak bij kinderen. Het is echt een klassieker. We maken deze vulling voor ravioli nu al bijna tien jaar.  Naast geroosterde pompoen gebruiken wij ricotta, of in tijden dat de huishoudportemonnee wat strakker zat witte roomsmeerkaas (type Philadephia) van een huismerk. Nootmuskaat en knoflook ondersteunen de smaak van de vulling. Die combinatie is vaak ook in worst terug te vinden. Raar misschien om het dan hier bij een vegetarische vulling terug te zien, maar het past gewoon!

3 januari 2014

Nieuwjaarswensen


Lieve lezers, ik wens jullie een heel mooi, gelukkig en gezond 2014. 

Het afgelopen jaar hebben jullie steeds meer de weg naar dit blog gevonden. Ik ben ontzettend blij en dankbaar voor jullie bezoeken en voor jullie reacties. Volgend jaar blijf ik wat mij betreft gewoon doorgaan. Maar misschien hebben jullie verzoeken of suggesties? Ik zou het heel erg leuk vinden om te horen wat jullie graag zouden willen zien en lezen hier. Ondertussen ga ik dus door, met alledaagse recepten en mijmeringen...