27 februari 2014

Dip van witte bonen en geroosterde venkel


De combinatie van witte bonen en venkel ving mijn blik in de jaarlijkse stroom Superbowl-recepten. Ieder jaar gaan mensen in de VS samen de Superbowlfinale kijken en dat levert een veelheid aan dips, snacks en hapjes op. De wedstrijd heb ik niet gekeken, maar dit recept van Food52 heb ik bewaard. Bij de Sprouted Kitchen hadden ze dat recept geselecteerd aan de hand van de commentaren bij Food52. Ik ga ver met het lezen van culinaire websites, maar recepten beoordelen aan de hand van commentaren, zo ver was ik nog niet gegaan. Ik profiteerde dus van hun voorwerk.

25 februari 2014

Luxe havervlokken-rozijnenkoekjes van Alice Medrich


Deze koekjes zijn het wachten meer dan waard. Het deeg moet lang in de koelkast staan. Minimaal twee uur, maar overnacht is ook prima. Het recept is dus niet geschikt voor de klassieke havermoutkoekjessituatie: niets gepland, niets speciaal gekocht, en in de kast duiken hoe je toch iets kunt klaartoveren. Toen ik het voorbereidde met oudste op een avond in de krokusvakantie bleek dat er nog een reden was waarom dit geen klassiek havermoutkoekje is. We waren braaf alles aan het afmeten en nawegen (het is een Amerikaans recept dus ik weeg alle hoeveelheden zodat ik hier gewoon metrisch de ingrediënten kan opgeven)...

24 februari 2014

Winterse groentestoof


Dit is een frisse, verrassende wintersoep. Ik viel met mijn neus in de boter bij de food blog swap van februari, want ik mocht koken van Julie, de "hapjesprinces". Alles wat zij blogt zou ik willen koken. Ik las pas later - maar dat zal dus geen verrassing zijn - dat ook zij bij het koken als uitgangspunt voornamelijk de groenten gebruikt. Voeg daarbij dat ze zorgvuldig smaken opbouwt en daarvoor een heel arsenaal aan tips, trucs en specerijen gebruikt; mijn kostje was gekocht!

20 februari 2014

Zwartebonen - pompoensoep


Pompoensoep zonder het pompoenige van pompoensoep. Dat is de kortste omschrijving voor deze soep. Een stevige soep dankzij de bonen met flink wat geur en smaak van de specerijen. Voor het recept combineerde ik verschillende bronnen, ik kan niet echt meer één inspiratiebron noemen. Bij dit soort soepen zit de uitdaging vooral in de specerijenmix. Soms is het lekker om één specerij te laten stralen, soms kan je juist met een mengsel van specerijen een goede smaakbasis neerzetten. Dat laatste heb ik hier geprobeerd.

19 februari 2014

Joghurthoningmuffin met rum, peer en anijs



Deze muffins zijn ontstaan uit de voorraden die ik had. In dit geval moest er wat Turkse yoghurt worden opgemaakt, en ik zocht een manier om gedroogde peren te gebruiken in gebak. Het resultaat is een sappige muffin, niet heel zoet. Mocht je het zoeter willen dan zou ik nog een of enkele eetlepels suiker aan het deeg toevoegen.

15 februari 2014

Linzer Gugelhupf


Van de Elzas tot Tsjechië en in alle landen daartussen wordt Gugelhupf/Gugelhopf/Kugelhupf/kouglof geserveerd. Mijn jacht op het perfecte of authentieke Gugelhopf-recept is geopend met de citroen-tulbandjes die ik een paar weken geleden blogde. Volgende station was Oostenrijk. Deze Gugelhupf ontleent zijn aroma aan rum, citroen en kruidnagel.

12 februari 2014

Simpele boekweitcrackers


Het recept voor knackebrood dat ik omgedoopt had tot roggecrackers was zo simpel dat het uitnodigde tot verder experimenteren. Bakpoeder houdt van karnemelk, dus de melk vervangen door karnemelk. Grof zeezout levert af en toe een zoutere of juist minder zoute hap op. En als het lekker is met roggemeel, dan toch ook wel met boekweitmeel?

10 februari 2014

Brusselse appeltjes


Appeltjes uit de oven in een jasje van choux-deeg, met een vulling van zoet en zuur tegelijk die door het zachte deeg heen snijdt. Een droomgerecht. Althans voor mij. De droom begon ooit bij een foto:

8 februari 2014

Gekneusde aardappelen


Gebakken aardappelen kunnen eigenlijk altijd. Als je schone, liefst zonder bestrijdingsmiddelen geteelde, aardappelen hebt is het nog een stuk simpeler. Het idee om ze te stampen in plaats van te schillen en snijden heb ik ergens op het internet opgedaan, waar weet ik niet eens meer. Ottolenghi bakt aardappelen ook zo geloof ik. Maar je hoeft maar naar de foto's te kijken of je spiegelneuronen dirigeren je alweer naar de eettafel met een vork in je hand. Dit is wel zo lekker.

5 februari 2014

Wortelsoep met bietengroen


Al maanden moesten wij aan de wortelsoep. Ik had her en der adviezen ingewonnen, mij waren recepten voorgehouden, twijfels linksom rechtsom. Vriendinnen praatten op mij in (ja, dat bestaat echt). Vaak gingen de wortelen ook al op aan alle andere gerechten waarin wij ze eten. Meestal in een bijrol, niet als ster van de show. Ik denk dat wij per week 1-2 kilo wortelen eten, meeliftend in soepen, sauzen en salades, of als rauwkost.

2 februari 2014

Rogge-crackers


Een paar weken geleden las ik een tof recept voor knackebrood op de blog van Joke Boon. Een paar dagen later ontmoette ik haar zowaar, heel gezellig, en kondigde ik aan dat ik dat recept graag een keer zou willen bakken. Nu is het dan zover.